0784 203 062 office@bewater.ro
Selectează o Pagină

Cat de important este sa ai instalate filtre de apa potrivite? Pentru a ne bucura de electrocasnicele dorite, multi dintre noi facem sacrificii. Fiecare isi doreste un confort sporit acasa, oferit si de dispozitive create sa ne reduca sarcinile zilnice. Asadar, nu este deloc placut sa vedem cum acestea se defecteaza sau isi pierd din eficienta. Din pacate, o apa dura poate produce defectiuni grave electrocasnicelor din gospodarie. De aici si importanta gasirii unei solutii de filtrare eficienta a apei.

Ceea ce nu vezi iti poate afecta casa

O locuinta este probabil una din cele mai importante investitii facute. Iar ca oricare proprietar de locuinta, iti doresti sa mentii lucrurile intr-o stare buna de functionare. Cu toate astea, exista un dusman nevazut care iti poate afecta instalatiile sanitare si electrocasnicele. Apa dura, nefiltrata, poate cauza in timp se serie de inconveniente, de la tevi infundate la defectiuni tehnice costisitoare. Chiar si hainele pot parea nespalate sau neigienizate atunci cand masina de spalat este alimentata constant cu apa dura.

Desi este adevarat ca apa dura lasa urme vizible, partea care nu o vezi este cea care provoaca probleme. 

Conducte murdare si infundate

Cu cat este mai dura apa ce o folosesti in gospodarie, cu atat va fi mai mare uzura instalatiei sanitare si a electrocasnicelor. O duritate ridicata inseamna un volum mare de sedimente, ce se pot depune pe peretii tevilor si in interiorul electrocasnicelor care folosesc apa. Desi aceste depuneri au loc in toate tevile, cele care transporta apa calda sunt, de obicei, mai afectate.

In timp, prezenta calcarului in interiorul conductelor va incepe sa ingusteze diametrul conductei, afectand debitul si presiunea apei din robinete si capul de dus. In cele mai severe cazuri, depunerile de calcar pot infunda conductele, cauzand explozia acestora din cauza acumularii de presiune. Din cauza ca nu este usor sa vezi ce este inauntrul conductelor de apa, problema poate persista ani de zile, pana se ajunge la un grad ridicat de severitate.

Echipamente electrocasnice ineficiente si uzate excesiv

Apa dura duce si la functionarea ineficienta a electrocasnicelor ce necesita apa. Conductele si valvele pot, de asemenea, ajunge sa fie infundate de calcar. Acest lucru va duce la reducerea fluxului de apa si la aparitia scurgerilor, ce ar putea insemna inlocuiri costisitoare de piese. Pe langa asta, durata de viata a unui aparat electrocasnic ar putea scadea cu 30-50% din cauza uzurii peste medie a componentelor.

In plus, pot creste si costurile cu energia electrica. Sistemele electrice de incalzire a apei, din cauza ca nu mai functioneaza la capacitate optima, vor consuma mai multa energie pentru a duce apa la o anumita temperatura. Cu alte cuvinte, acestea vor munci de doua ori mai mult pentru a duce la bun sfarsit o operatiune. 

Durata de viata redusa in cazul electrocasnicelor

Atunci cand electrocasnicele functioneaza in conditii improprii, precum alimentarea cu apa calcaroasa sau cu sedimente, uzura lor este una accentuata. Cat de mult se scurteaza viata electrocasnicelor in cazul utilizarii unei ape dure? Situatia poate arata astfel:

– masina de spalat rufe: 7.5 ani (in loc de 11);

– masina de spalat vase: 7 ani (in loc de 10);

– robinete: 5.5 ani (in loc de 9);

– toaleta: 2 ani (in loc de 6);

– incalzitor de apa electric/boiler: 6.5 ani (in loc de 13);

Uzura crescuta a acestor dispozitive se datoreaza depunerilor de magneziu si calcar. Doua minerale prezente in cantitati ridicate in apa dura. Cu cat vor fi mai semnificative aceste depuneri de minerale, cu atat se va scurta mai mult durata de viata a electrocasnicelor. 

Solutii impotriva efectelor apei dure

Daca observi pete albicioase pe diferite obiecte din casa, cum ar fi robinetul, chiuveta, fierbatorul de apa sau para de dus, inseamna ca apa potabila pe care o folosesti in gospodarie are un continut mare de minerale. Chiar daca la o prima vedere aceste urme par inofensive, in timp pot contribui la depunerile de care vorbeam mai devreme. 

Dispozitivele pe care le avem acasa sunt pentru uz constant de-a lungul mai multor ani. Ceea ce inseamna ca mineralele din apa vor adera, putin cate putin, la conductele si circuitele acestora.

Ce putem face pentru a ne proteja electrocasnicele si dispozitivele ce necesita apa pentru a functiona? De exemplu, in cazul masinilor de spalat vase si rufe se poate rula un ciclu de spalare, fara incarcatura, cu otet alb distilat. Acest lucru ajuta la curatarea eventualelor depozite de minerale de pe circuitele dispozitivelor. Dar, astfel de metode pot reprezenta o bataie de cap. In plus, trebuie sa acorzi timp pentru a scapa de mirosul de otet din casa.

Pe langa asta, cea mai eficienta metoda de abordare a apei dure este sa o tratezi la intrare in casa. Sa cureti periodic electrocasnicele poate fi o modalitate de a le pastra intr-o stare buna. Dar, atunci cand apa este filtrata si tratata corespunzator la intrarea in casa, poti sta fara griji si nu mai trebuie sa iti bati capul cu curatarea dispozitivelor. 

Cum poti sa afli cat de dura e apa din gospodaria ta? Exista teste rapide pe care le poti face acasa, utilizand o mostra de apa potabila si o substanta de titrare. Cu toate astea, utilizarea unor filtre de apa in locuinta ta inseamna nu doar indepartarea sedimentelor si mineralelor, dar si imbunatatirea gustului si mirosului apei potabile. Bineinteles, cu ajutorul unor filtre adecvate, vei putea indeparta si eventualii agenti patogeni si produse chimice din apa, protejandu-ti astfel sanatatea.